Vad är meningen med meningen?
Jag har en tid funderat över uttrycket ”det var meningen”. Det används ofta i sammanhang när det händer något oväntat positivt. Uttrycket ”det var inte meningen” används ofta då något förväntat positivt inte inträffar. Fast det kan lika gärna vara tvärtom. När något förväntat positivt inte inträffar är det ”meningen” och när något oväntat negativt inträffar är det också ”meningen”. Är du med? Det är nämligen meningen.
Men vem, eller vad, är det som skapar meningen? Lite outtalat är det en slags högre makt som skapar denna ”mening”, som det verkar helt utanför vår kontroll och oberoende av konsekvenserna av vårt eget agerande.
Det är här jag börjar misstänka att det är något lurt med ”meningen”. För uttrycket ”det var” eller ”det var inte” meningen används för precis vad som helst. Som en slags fribiljett. En fribiljett från sitt eget ansvar.
Så du kan exempelvis bryta dina löften, uppträda oartigt och planera om efter ditt eget godtycke och hävda att ”det var meningen” (alternativt, förstås, ”det var inte meningen att x eller y skulle ske”).
För du har ju inget eget ansvar, ingen egen kontroll och du behöver inte fundera över konsekvenserna av ditt eget agerande. Det är den högre, odefinierbara makten som styr och dess mening har vi ingen aning om. Iallafall inte förrän efteråt, när vi tittar bakåt och tycker oss se att det som skedde, det var meningen. Då vi knyter samman skeenden på ett sätt som skapar mening för oss. Och blir saliga i förvissningen om att allt har en mening.
Om jag är drabbad av ditt brutna löfte, ditt barnsliga eller ansvarslösa beteende, dina nycker som gör att jag faktiskt påverkas på ett sätt som jag inte önskar, då förväntas jag enligt samma logik rycka på axlarna, gå vidare och säga ”det var meningen” (alternativt ”det var inte meningen”).
Men. Tänk om det är så att det inte finns någon högre ”mening”? Tänk om det är så att skeenden faktiskt är konsekvenser av hur vi agerar? Tänk om vi visst påverkar det som sker i våra liv och i våra relationer, till typ 100 procent?
Jag vill nu påpeka att jag inte i första hand talar om sjukdomar här, även om det finns många solklara samband, exempelvis rökning och KOL eller för mycket ätande och fetma. Jag talar om hur vi styr våra relationer till vår omvärld. Relationer är nämligen en förutsättning för i stort sett allt som händer i livet (iallafall om man inte lever i en krigs- eller jordbävningsdrabbad region).
Tänk om det är så att du hela tiden hamnar i samma slags trassliga relationer med närstående, vänner, kollegor, chefer eller vad det nu kan vara på grund av ditt agerande? Att du inte är så oskyldig som du tror?
Den åttafaldiga yogans två första delar är ”yama” och ”niyama”. Yama handlar om din relation med omvärlden och förhållningsreglerna är tydliga: bruka inte våld, stjäl inte, tala sanning, var återhållsam, var inte girig. ”Niyama” är relationen till dig själv: var renlig, förnöjsam och disciplinerad, studera dig själv (och skrifterna) samt hänge dig åt den högre makten.
Men om man bara hänger sig åt ”den högre makten” och struntar i de andra delarna, har man då förstått meningen? Är det meningen att vi ska traska runt i konsekvenserna av vårt eget handlande utan att kännas vid att det faktiskt är vi själva som har kontrollen? Jag misstänker att det här uttrycket om att det var (eller inte var) ”meningen” är vårt omedvetna men barnsliga försvar för att inte ta ansvar, inte se det svåra, inte kännas vid smärtan. Vi smetar lite glans av en högre makt över våra tillkortakommanden och går glatt vidare, rakt in i nästa meningslösa händelseförlopp. Som vi självfallet utropar som meningsfullt.
Men vad är det då som skapar denna illusoriska mening? Vad är det som alltid hittar samband där det inte finns några, som vill knyta ihop punkterna till ett begripligt mönster? Som vill rättfärdiga det vi gör mot andra och det andra gör mot oss genom att kalla det ”meningen”? Det är tiotusenkronorsfrågan.
Nästa fråga är: om det finns en högre makt, vad är den? Finns det en verklig mening bortom den triviala, världsliga ”meningen”? Hur kan du skapa ett annat händelseförlopp, en annan verklighet?
Fundera på det. Det är meningen.